9 de novembre del 2009

Recull Xerrada Receptes Medicinals Antigues pag 1

11 de Setembre a Pontons, devant de l´Església ballen els Gegants de la Mùnia, i una senyora que es diu Rosenda o Rosaura m´explica com la seva àvia curaba tots els mals, amb herbes , que feia olis de serp , que en curaba tants de mals ,que fins i tot el metge de Vilafranca , pujaba a demanar.li consell.!!!!

Aquesta tarda, entre tots nosaltres , farem un homenatge a totes les àvies de totes les àvies que a casa nostra s´han ocupat de la familia i han cuidat vells i malalts amb els remeis naturals que els hi donaba la terra.




Oli de Serp

Hi ha dues maneres de fer Oli de Serp Per a bonys i nyanyos

1 Agafar un pot de vidre plé d´ oli i ficar,hi una sep morta, sencera, si pot ser blanca millor. Tapar i deixar 9 dies a sol i serena.
Es va agafant oli a mica que es necesita fins que s´acaba. ( ès fastigós, pero es veu que funciona.)
2 Agafar una pell de serp, de la que deixen elles quan la muden, fer .la assecar bé i pulveritzar.la, afegir aquesta pols a l´oli i deixar a les fosques en un lloc séc d´un any per altra. Pasat l´any, es cola i es pot fer servir.

En el moment que apareix el bony, es frega amb l´ oli ,es posa una moneda de 5cèntims, qui la tingui i s´embena amb un drap blanc ben net.


Oli de Sargantana Per la Bronquitis i fleumes

Posar la sargantana en un pot plé d´ oli, de viu en viu i deixar.la tapada 9 setmanes a sol i serena, en cas de malaltia,fregar el pit del malalt del llombrigo fins al coll.
Es pot afegir una cullerada d ´aquest oli als vafos d´eucaliptus que algunes persones solen fer per aliviar la bronquitis.


Oli de Llangardaix. Per la Pulmonía.

Posar el Llangardaix de viu en viu en un pot plé d´oli i deixar tapat 9 setmanes a sol i serena, quan es un home que agafa la pulmonía, es barreja amb llard calent i patata aixafada i es fà una cataplasma,que s´ha d´anar canviant quan es refreda.
Si es una dona, es fà la cataplasma amb fulles de col en comptes de patata.