12 de gener del 2017

Feliç 2017 SENSE DOLOR MUSCULAR NI ARTICULAR .

Bon any per tot l' any.
Preparant una xerrada sobre la grip i el refredat, he anat investigant una mica més sobre les plantes que alleugen el dolor provocat per aquestes dues afeccions que cada hivern ens " ataquen " per diferents fronts difícils de preveure ( de vegades ).
Al començament de la tardor, ja hauriem de començar a  pensar en elevar el nostre sistema inmunitari... pero  fà tanta calor que no hi pensem. El fred no el començem a sentir fins a finals de decembre i ja no hi som a temps . Una herba, una arrel  i un arbre que ens aliviaran el dolor muscular quan tenim grip o refredat:
  1 -La Reina dels Prats .( ¨ùlmària ) analgèsica i antipirética.


2- El Gingebre : antibacterià, desinflamant i analgèsic .
 3- Salze Blanc : L' escorça i les fulles carregades de salicòsids que esdevindran àcid salicilic .
Amb aquests tres al-liats , EL REPÓS  i les infussions de farigola ben carregades, ja tenim una bona part de la solució de grips i refredats ! Si a més us fan fregues , vahos d' eucaliptus i carícies .....fins i tot us farà il-lusió de tenir la grip !


14 de setembre del 2016

HERBARI DE VILAJUÏGA

Avui 14 de Setembre , el grup de Remeier@s de Vilajuïga fem 3 anys !!! 
      Ho celebrarem publicant el nostre Herbari .










19 d’agost del 2014

Bon vent i barca nova.....

Tot i que aixó es un patí a vela....

Wikipèdia dixit: :  El patí de vela o patí català és una embarcació de vela tipus catamarà que es caracteritza per no tenir orsatimóbotavara, ni sabres a la vela.
Neix entre els anys 1920 i 1925 a les platges de Badalona, Catalunya. Es va crear com un artefacte de platja compost inicialment per dosflotadors iguals i simètrics de proes i popes, unes bancades, i incorporava un rem de doble pala. A finals de la dècada van tenir la idea de col·locar a aquesta embarcació de dos cascs, un arbre i una vela obtenint-se l'actual patí de vela. El vaixell es va estendre ràpidament per tot el litoral del Barcelonès i el Maresme ."

                        Aquest estiu , li hem fet la coneixença, i segur que ja es queda amb nosaltres !!!!

                                        La foto : Jordi i Mireia  Clos Soler a Sant Pol de Mar,
                                 Club Naùtic Sant Pol .Curset d' iniciació al  patí català Juliol 2014.
                                                        Amb la Marina i l' Inès

1 d’agost del 2014

- EL CALDERÓ DE QUERMANÇÓ

El calderó de Quermançó:  Heu de tenir aigua de Vilajuïga, si no , no surt... Agafeu totes les plantes que heu trobat a l' excursió fins al Castell, aneu posant poca poc dins el Calderó o Cassola , afegiu Sal Negre de la Cova Amagada ( m' ho pregunteu a mi, que jo se on es...) i una mica d' aigua de Vilajuïga amb un munt de propietats medicinals... i amb molta fe, repetiu aquestes paraules amb veu baixa : Que les Herbes de Quermanço i posin Foc !!! i miraculosament... l' aigua del Calderó es possarà a bullir i tindrem una pòcima maravellos a que ens inmunitzarà per tot l' any contra la febre de bruixa !!! ( Ah, que no sabeu qué es ...???, no us enmoïneu que aviat us ho explicaré ..ho ho hooooo !!! )

                                    VILAJUÏGA. Vila Jueva FIRA D' HERBES 2014



Ratafia de Xicoia.

Cichorium intybus L. Xicoia.

Es interesantisima com a herba amarga , per netejar fetge i vesícula, infussió de flors i tronc tendre. 
Les flors son comestibles i a les amanides queden super bé !( jo les poso en un bol de vidre amb aigua al mig de la taula i cadescú es posa les que vol ) 

RATAFIA : Poseu en una ampolla tantes flors com hi càpiguen , ben apretades, ompliu d' Holanda / alcohol de 65% o vodka ,deixeu macerar 9 setmanes en lloc fosc i sec ( no les deixeu al sol, perque perdereu el color ) Coleu ,peseu el líquid , afegiu un almibar fet amb la mateixa quantitat d' aigua que la que heu pesat d' alcohol i la meitat del pes, de sucre . Barrejeu quan estigui fred l' almibar i deixeu reposar tres dies. Perque realment quedi bona, la ratafía s' ha de "xarbotar " ( sacsejar l' ampolla d' esquerra a dreta ) cada dia de repós i " clarificar " fent-la pasar d' un recipient a un altre perque agafi oxígen ! 


25 de juny del 2014

TEMPS DE CIRERES.....

Maravelloses cireres.... fan sabor d' estiu i olor de sol ,records d' infantessa....de calor i alegria.
Estaria bé que cada vegada que en mengem pensèssim en el record més dolç ..potser d' una nit d'estiu amb una ampolleta de cava fresc ??
Unes arrecades a les orelles penjades per el nostre avi/padrí ?
Una Festa Major amb el primer amor ? Sigue el que sigui.. recordeu que es un fruit molt saborós i molt interesant per la salut !!!!

Les propietats de les cireres

-Posseeix propietats remineralitzants, desintoxicants i antiinflamatòries.
-Les Cireres ajuden a eliminar els nivells d’àcid úric en la sang.
-És laxant i diürètica gràcies al seu contingut en fibra, aigua i potassi.
-Ajuda a prevenir la Anèmia.

Propietats nutritives

La cirera és rica en hidrats de carboni, sobretot fructosa, tot i que el seu valor calòric és moderat respecte d’altres fruites. Aporta quantitats significatives de fibra, que millora el trànsit intestinal. Pel que fa al seu contingut de vitamines, són presents en petites quantitats la provitamina A i la vitamina C.són ideals davant la desmineralització dels ossos per la seva aportació en Ferro.

Salut !