14 de juny del 2011

Sarriassa



Sarriassa, Aro


La sarriassa,recorda un petit lliri, l’ arrel es un tubercle que reprodueix amb molta facilitat en boscos humits, està carregat d’ oxalat de calci, es molt tòxic, sobretot al contacte amb les mucoses i els ulls.
Antigament s’ havia usat com a purgant , deixant.la assecar ,les quantitats d’ herba que es feien servir, eren mínimes,perque tot.hom sabia que era perillosa.

La flor, durant el temps de maduració despren una olor quasi putrefacta i està calenta,ja que fermenta, per aixó se la associa amb les bruixes, tot i que les bruixes no la feien servir molt, ja que el tóxic es molt lent i poc efectiu si no es fresc.

Si en trobeu alguna passejant per el bosc, la podeu arrencar si porteu guants, i l’ arrel us servirà per a netejar els marbres tacats.

L’ extracte de l’ arrel cuita amb llet ,es callicida .
Es cremava a la llar de foc per fer fugir les serps.

Segons el Dioscórides :

“ cocida com muchas aguas, para adelgazar i purgar los humores gruesos del pecho “